Invandringskritikens strukturomvandling

Att kritisera invandringspolitiken, och då särskilt asylinvandringen, har under många år varit tabu i Sverige. Bengt Westerberg, som är den person med det kanske enskilt största ansvaret till varför det ser ut som det gör, visade tydligt var skåpet skulle stå när han i en debatt jämförde Ny Demokratis ledare Bert Karlsson med Hitler(!) för att denne ville begränsa invandringen.[1]

När man lägger locket på en politisk fråga är det framförallt två saker som händer. Den första är att de sansade och normala kritikerna tystnar. Kvar blir bara de mer extrema kritikerna, de som anser frågan vara tillräckligt viktig för att acceptera social stigmatisering. Dessa kan man lätt avfärda genom att hänvisa till deras extremism.

Den andra saken som händer är att problemen förknippade med frågan växer sig allt tyngre i frånvaro av korrigerande kritik. I boken Låsningen skriver Jan Tullberg om ”trendens dynamik”, om hur trender är kumulativa och därför har en inneboende tendens att skena. Korrigerande kritik är därför nödvändig för att undvika en systemkollaps.[2] Ett exempel är 80-talets axelvaddar vars storlek ökade med tiden. Till slut var de så pass stora att de framstod som löjliga och trendkollapsen blev därmed ett faktum. Anledningen till storleksökningen står att finna i trendens dynamik: genom normaliseringen av en viss storlek öppnades möjligheten för lite större vaddar vilket de mest trendriktiga anslöt sig till. Den aningen större storleken skulle sedan komma att bli det nya normaltillståndet vilket öppnade upp möjligheten för de trendriktiga att gå runt i än större vaddar, och så vidare. Till slut resulterar de små stegen i en radikal förändring jämfört med ursprungstillståndet.

Även om 80-talets axelvaddar är ett lindrigt exempel så är det samma grundläggande dynamik som ligger bakom mer allvarliga systemkollapser. Ekonomiska bubblor fungerar till exempel på samma sätt – när det blivit normaltillstånd att inte amortera på sina skyhöga bolån så är systemkollapsen nära. På samma vis drivs asylinvandringen av en moralistisk trend som hela tiden pressar upp antalet beviljade uppehållstillstånd: att vara god är att vara för omfattande invandring och genom att hela tiden förespråka lite större invandring demonstrerar man sin position i trendens framkant. Att förespråka bara aningen lägre invandring vore en avvikelse i fel riktning.[3]

Trendens skenande dynamik resulterar alltså i att normaltillståndet efterhand blir alltmer avvikande och extremt jämfört med utgångslägets normaltillstånd. I vanliga fall tvingar en sådan rörelse i extrem riktning fram en kritik från alla normala som inte anslutit sig till trenden, men på grund av tabubeläggningen av invandringspolitiken har det alltså inte skett i det här fallet – normalt folk har helt enkelt undvikit att yttra sig av rädsla för social stigmatisering och annat otrevligt som man riskerar drabbas av.

Trenden når dock oundvikligen en punkt när den blir så pass extrem att också de normala vaknar till liv, ju starkare tabu ju högre är dock tröskeln att bryta det. Jag tror att detta håller på att ske med invandringskritiken i Sverige, att det nya normaltillståndet blivit så pass extremt att tankeförbuden inte förmår tysta normalt folk längre.[4] Numera är det nämligen inte bara extrema personer som kritiserar invandringspolitiken utan snarare personer som ligger i den politiska mittfåran, men som av olika skäl inte anslutit sig till den moralistiska trenden. Faktum är att kritiken kommer från några av landets ledande intellektuella: Assar Lindbeck[5], Magnus Henreksson[6], och Svante Nordin[7]. Andra balanserade och uppenbart intelligenta akademiker har sedan ett antal år kritiserat politiken, bland andra: Jan Tullberg[8], Jonathan Friedman och Ingrid Björkman[9], Karl-Olov Arnstberg[10], Tino Sanandaji[11] och Carl Johan Ljungberg[12]. Jag ska inte snöa in allt för mycket på namn men även många andra normala personer har anslutit sig till kritiken, däribland den socialdemokratiska bloggaren Johan Westerholm[13], den tidigare asylombudsmannen Merit Wager[14], NEOs chefredaktör Paulina Neuding[15], journalisten Marika Formgren[16], journalisten Gunnar Sandelin, och journalisten och författaren Jan Sjunnesson[17].

Jag menar att detta tyder på att de normala är på väg att väckas av den extrema position som det nya ”normaltillståndet” innebär. Med en akademisk term skulle man kunna säga att invandringskritiken i detta nu genomgår en omfattande strukturomvandling – från att ha kommit från extremt håll kommer den numera från normalt håll. Strukturomvandlingen av invandringskritiken innebär att de tidigare hänvisningarna till kritikernas extremism blir irrelevanta, och eftersom de trendriktiga inte har många andra argument till försvar för sin extrema position kommer trenden, i likhet med 80-talets axelvaddar, att kollapsa.

[1] https://www.youtube.com/watch?v=WEmwq7lgdBI

[2] Tullberg, Jan (2014), Låsningen: en analys av svensk invandringspolitik, Lykeion förlag, ss. 306-312; Läs gratis här: http://www.lasningen.se/wp-content/uploads/2014/05/Lasningen-Tullberg.pdf

[3] Jan Tullberg “Moralism som migrationspolitik”: http://www.tidningenkulturen.se/artiklar/debatt-mainmenu-91/politik-mainmenu-92/18228-moralism-som-migrationspolitik

[4] Då ska vi ändå komma ihåg att det har hunnit gå mycket, mycket, långt: vuxna kallas för barn (ensamkommande flyktingbarn), omfattande kostnader kallas för vinster, en invandring som är otroligt mycket större än våra grannländer får inte kallas för ”massinvandring”, kriminalitet och ghettobildning kallas för kulturell berikning osv. Så visst har tabut varit effektivt i att tysta normala kritiker.

[5] http://magasinetneo.se/artiklar/vinstfragan-ar-ett-sidospar/

[6] http://magasinetneo.se/artiklar/delar-av-borgerligheten-missforstar-marknadsekonomi/

[7] http://www.axess.se/magasin/default.aspx?article=926#.VDFzEfl_tLc

http://www.dn.se/kultur-noje/professorn-varnar-for-valdet/

[8] http://tullberg.org/popular-articles/

[9] Exit Folkhemssverige – En samhällsmodells sönderfall: http://snaphanen.dk/upload/Exit.pdf

[10] Invandring och Mörkläggning: http://morklaggning.wordpress.com/

[11] http://www.tino.us/

[12] http://carljohanljungberg.wordpress.com/2013/10/30/svensk-invandringsdebatt-inmalad-i-ett-horn/

[13] http://ledarsidorna.se/2014/09/mardrommen/

[14] http://meritwager.wordpress.com/

[15] http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/vinner-roster-trots-rasism-jarnror-och-avsaknad-av-kompetens_3615370.svd

[16] http://www.marikaformgren.se/#post64

[17] http://sjunne.com/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s